Eigen moestuintje van stapelkratten

Vandaag de dag draait het in onze westerse wereld grotendeels om gezonde voeding. Iedereen wil gezond eten en zoekt daarvoor naar de beste, minst bewerkte producten. Veel mensen leggen zelfs een eigen moestuin aan om in hun eigen groenten te voorzien. Maar niet iedereen heeft de plaats om een moestuin aan te leggen. Die laatste groep begint nu steeds meer aan urban gardening te doen. Ben je ook geïnteresseerd? Lees dan zeker verder over hoe je dat gemakkelijk zelf kunt doen.

Moestuin van stapelkratten

Zelf biologische groenten kweken

Zoals hierboven reeds vermeld staat, heb je voor het telen van groenten geen eigen stukje grond nodig. De huidige trend “urban gardening” laat zien dat je groenten en kruiden kunt kweken op je balkon of terras. Op kleine schaal kan dat in glazen potten op tafel of in zakken aan de muur, maar je kunt het ook iets groter aanpakken en je groenten kweken in de gemakkelijk verplaatsbare kunststof stapelkratten van Transoplast.

De 7 voordelen van moestuinieren in stapelkratten:

  1. De moestuin in stapelkratten kan overal geplaatst worden; ook op een verharde of vuile ondergrond.
  2. Je ontlast je rug, want bij een moestuin op hoogte tuinier je staand.
  3. De kratten zijn verplaatsbaar. Ideaal als je de groenten binnenshuis laat overwinteren.
  4. De kratten hebben een geperforeerde bodem en daardoor een optimale afwatering van (regen)water.
  5. De stapelkratten zijn na de oogst gemakkelijk te reinigen en kunnen opgestapeld en opgeborgen worden.
  6. Het kunststof materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden. Een moestuin van kunststof kratten kan niet wegrotten of kapot vriezen.
  7. Kunststof kratten zijn sterk, stabiel en hebben een lange levensduur. Gegarandeerd jarenlang plezier van je eigen moestuintje van kratten.

Het abc van tuinieren in kunststof stapelkratten

Hoe ga je aan de slag met je moestuin van stapelkratten? Simpel. Neem twee kratten en bekleed de binnenwanden met worteldoek of karton en houd de bodem vrij. De dichtgemaakte zijwanden zorgen ervoor dat het potgrond in de krat blijft.

De stapelkratten komen dan bovenop elkaar te staan. De bodem van de onderste krat mag bedekt worden met enkele lagen krantenpapier. De bodem van de bovenste krat blijft vrij, zodat de wortels van de groenten hier doorheen kunnen groeien. Deze bodembedekking biedt een goede afwatering van (regen)water.

Stapelkratten voor je mini moestuin 2Plaats de twee kratten niet direct op de grond, maar op een ophoging die je eenvoudig maakt van bijvoorbeeld een houten pallet of van houten planken op bakstenen.

Vervolgens vul je de kratten. Leg in de onderste krat een laag houtsnippers bovenop het krantenpapier. Daarna vul je deze krat tot aan de rand met compost. Plaats nu de tweede krat bovenop de gevulde krat en vul deze voor één derde met compost. Druk de compost met je handen aan zodat het materiaal mooi aansluit tussen de twee kratten. Zo wordt het één geheel waardoor de wortels ongehinderd kunnen doorgroeien naar de onderste krat. Vul de rest van de bovenste krat met potgrond van goede kwaliteit. Tot slot besproei je de kratten langdurig met water. Daarna is jouw moestuintje van kratten klaar om beplant of bezaaid te worden.

Je eigen moestuin vol biologische groenten Stapelkratten voor je mini moestuin

De kratten zijn gevuld met potgrond en de groentezaden zijn gezaaid. Je moestuintje is nu klaar. Verder zijn er nog twee belangrijke factoren: zon en water! Zorg ervoor dat je moestuintje uit de wind en op een zonnige plek staat. Voldoende zon en water laten de zaden ontkiemen en je biologische groenten en kruiden groeien. Met een snuifje geduld en een vleugje aandacht bereid je voor je het weet een heerlijk gezonde maaltijd met biologische groenten uit eigen tuin. Smakelijk!

De kunststof stapelkratten voor je moestuintje bestel je gemakkelijk en snel via Transoplastshop.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s