Wielen – voor een logistiek die op rolletjes loopt

Ál onze producten zijn verplaatsbaar; ook zonder noeste spierkracht. Tillen hoeft namelijk niet. Een ergonomische en efficiënte handling realiseer je al met een paar wielen. Wij hebben tientallen verschillende soorten wielen op voorraad. Rubberen wielen, kunststof wielen, zwenkwielen en bokwielen in verschillende diameters en uitvoeringen. We monteren ze onder palletboxen, rolcontainers en dolly’s. Producten zonder wielen – bakken, kratten, korven, tonnen en vaten – vervoer je eenvoudig op een rolcontainer of verrijdbare dolly. Zo loopt je logistiek altijd op rolletjes.

Montage van wielen onderstel blog

Product op wielen nodig? Dit zijn de mogelijkheden

Met tientallen verschillende wielen valt er wat te kiezen. Voor elke toepassing is er een geschikt wiel. Daarom vragen we altijd hoe het verrijdbare product wordt gebruikt, en in welke omgeving. Zo voldoen onze kunststof wielen met RVS gaffel aan de hoge hygiëne eisen van de levensmiddelenindustrie. En kunnen onze rubberen wielen geruisloos en zonder te rammelen over oneffen oppervlakten rollen, waarbij ze bovendien geen strepen achterlaten op de vloer.

 

Zwenkwielen en bokwielen

De combinatie van zwenkwielen en bokwielen is belangrijk. Kies je bijvoorbeeld voor vier zwenkwielen. Dan is het onderstel of de rolcontainer zeer wendbaar, maar het is lastig om ermee in een rechte lijn te rijden. Een veelvoorkomende combinatie is die met twee zwenkwielen voor en twee bokwielen achter. Zo’n transportmiddel is wendbaar, heeft een hoog draagvermogen én kan gemakkelijk in een rechte lijn rijden.

Rolcontainers_onderstel_onderkantGeremd of ongeremd

Zwenkwielen zijn geremd of ongeremd en de keuze die je hierin maakt is van invloed op het gebruiksgemak. Kies je voor geremde wielen, dan heb je er altijd minimaal twee nodig. Bij één zwenkwiel op de rem staat het transportmiddel namelijk niet stil. Het kan rondjes blijven draaien om het geremde wiel heen.

Ook belangrijk: waar plaats je de geremde zwenkwielen? Geremde wielen kunnen op de korte of op de lange zijde van het transportmiddel gemonteerd worden. De toepassing van het product geeft hierbij de doorslag. Want ongeacht waar je de rolcontainer neerzet; je moet altijd met je voet de rem kunnen bedienen.

Kortom, er is veel te vertellen over wielen en daarom hebben we een begrippenlijst samengesteld.

Begrippenlijst en veelgestelde vragen over wielen

 • Wat is een zwenkwiel? Een zwenkwiel kan onafgebroken 360° ronddraaien. Zwenkwielen zijn ook leverbaar met rem of een richtingvastzetter. Een geremd zwenkwiel kan vastgezet worden, waardoor het transportmiddel stilstaat. Pas na ontgrendeling van de rem kan het transportmiddel weer verder rijden. Met een richtingvastzetter kun je het zwenkwiel vastzetten in een bepaalde richting. Het zwenkwiel rolt nog wel, maar kan niet meer roteren. Een richtingvastzetter wordt ook wel een richtingvaststeller genoemd.
 • Wat is een bokwiel? Een bokwiel kan niet roteren zoals een zwenkwiel dat kan. Een bokwiel gaat enkel vooruit of achteruit. Bokwielen worden daarom altijd in combinatie met zwenkwielen gebruikt. Bokwielen zijn alleen ongeremd verkrijgbaar.
 • Wat is een gaffel? De gaffel is het metalen deel waarin het wiel geklemd is. Wij leveren gegalvaniseerde gaffels en RVS gaffels.
 • Wat is het loopvlak van het wiel? Het loopvlak is het gedeelte van het wiel dat in aanraking komt met de ondergrond. Het loopvlak is leverbaar in verschillende materialen, zoals rubber en diverse kunststoffen. De toepassing bepaalt de keuze van het materiaal.
 • Wat is de rolweerstand? De rolweerstand is de tegendruk die het wiel ondervindt wanneer hij over een oppervlakte rolt.
 • Wat is de bouwhoogte van het wiel? De bouwhoogte is de totale hoogte van het wiel; vanaf het loopvlak tot en met de gaffel. De bouwhoogte is exact het aantal millimeters dat het product hoger wordt wanneer de wielen eronder zijn gemonteerd. We leveren wielen in verschillende bouwhoogtes, variërend van 105 tot 240 mm hoog.
 • Wat is het draagvermogen van een wiel? Het draagvermogen, of de draagkracht, is de maximale belasting die één wiel kan dragen. Wij gebruiken doorgaans wielen met een draagvermogen van 150-200 kg. Welk wiel geschikt is voor het transportmiddel is eenvoudig te berekenen. Tel het gewicht van het transportmiddel en het maximale draagvermogen bij elkaar op. Bijvoorbeeld: een kunststof palletbox van 40 kg heeft een draagvermogen van 500 kg. Tel dit bij elkaar op en deel dit getal door drie: 540 kg / 3 = 180 kg. De uitkomst is het draagvermogen dat per wiel nodig is. De berekening gaat uit van drie wielen i.p.v. vier, omdat bij oneffen oppervlakten het vierde wiel kortstondig het contact met de grond kan verliezen. De palletbox moet het gewicht op dat moment ook op drie wielen kunnen dragen.

Producten van de maand juni landingpage wielen

Wielen kiezen? Waarop moet je letten

Veel van onze producten zijn standaard leverbaar met wielen. Bij producten die wij op aanvraag van wielen voorzien, bespreken we vooraf de volgende zaken:

 1. Diameter: welk wiel past bij het formaat en de toepassing van het transportmiddel? Hoe groter de diameter van het wiel, des te gemakkelijker het product rolt. Ook over een drempel of ander obstakel.
 2. Materiaal loopvlak: Rubber of kunststof? Rubberen wielen hebben een lage rolweerstand, een goede geluidsdemping en zijn schokbestendig. Een transportmiddel met rubberen wielen rammelt niet en laat geen strepen achter op de vloer. Massieve kunststof wielen zijn eenvoudig schoon te spuiten en zijn geschikt voor gladde, vlakke vloeren in vochtige ruimtes. Wij leveren kunststof wielen in PA nylon en PP (massief, hard kunststof) en PU polyurethaan (semi zacht kunststof).
 3. Type gaffel: Wij bevestigen onze wielen met plaatbevestiging (montage met vier Onderstel met zwenkwielenschroeven) of met boutgat (montage met één bout) afhankelijk van het type transportmiddel. Voorbeeld: Niet alle verrijdbare onderstellen hebben voldoende ruimte voor een plaatbevestiging. Wij kiezen dan voor een boutgat-montage.
 4. Materiaal gaffel: RVS of gegalvaniseerd? RVS gaffels zijn roestvrij en geschikt voor toepassing in de levensmiddelenindustrie. De gegalvaniseerde gaffels van metaal zijn voorzien van een beschermlaag tegen corrosie. Ondanks deze laag zullen gegalvaniseerde gaffels op den duur gaan roesten. Om die reden zijn gegalvaniseerde gaffels niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes of hygiënische omgevingen. Vanwege het materiaal zijn RVS gaffels duurder in aanschaf dan gegalvaniseerde gaffels.
 5. Combinatie van wielen: Welke combinatie van zwenkwielen en bokwielen past bij de toepassing van het product? En waar situeer je de geremde zwenkwielen: aan de korte zijde van het product of aan de lange zijde?

Meer informatie over verrijdbare producten

Ben je op zoek naar een verrijdbaar product? Onze verrijdbare onderstellen, rolcontainers, bakkenwagens, afvalcontainers en opstapkrukken zijn direct uit voorraad leverbaar via onze webshop. Voor meer informatie over producten die (nog) niet verrijdbaar zijn, neem je contact met ons op: telefoonnummer +32 (0)11 235 450 of per e-mail info@transoplast.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s