Decembergekte: van pallet naar schoorsteen of kerstsok

December – een maand met volle verlanglijstjes, lege winkelschappen, lange kassarijen en zeulen met winkeltasjes. Dát was vroeger. Nu worden geschenken, accessoires en zelfs de boodschappen voor de feestmaaltijd massaal online besteld. December is voor veel online retailers dan ook de maand met de hoogste omzet.

Optimale logistiek met kunststof pallets

De magazijnen en distributiecentra staan vol met schoencadeautjes, kunststof kerstbomen en feestkleding. Duizenden producten verpakt in dozen, opgeslagen op pallets, klaar om in bestelbusjes door heel België vervoerd te worden. In deze drukke periode voor de logistiek kunnen kunststof pallets verlichting bieden. Een pallet uit kunststof is namelijk een slim alternatief voor houten pallets. Wilt u weten waarom? Hieronder hebben we de eigenschappen van kunststof en houten pallets met elkaar vergeleken. Check zelf welk type pallet voor uw logistiek het meest optimaal is:

kerst_footer_aktiepagina_hb

Kunststof pallets

Houten pallets

Reiniging / Hygiëne Steriele reiniging mogelijk
Door de gladde oppervlakte kan de kunststof pallet bij temperaturen tot 70°C snel en gemakkelijk gereinigd worden. Kunststof pallets zijn zeer hygiënisch en geven bacteriën geen kans.
Hout is niet steriel te reinigen.
Een houten pallet absorbeert water tijdens de schoonmaak. Bacteriën kunnen zich hierbij gemakkelijk nestelen.
Levensduur Meer dan 10 jaar
Kunststof pallets hebben een lange levensduur en zijn doorgaans meer dan 10 jaar in omloop. Dit komt omdat ze onvatbaar zijn voor ongedierte, niet splinteren en niet van vorm veranderen.
Ongeveer 2-3 jaar
Houten pallets moeten vaak na 2 tot 3 jaar gerepareerd of vervangen worden. Houten pallets versplinteren snel, absorberen vocht en vervormen.
Aanschafkosten Vanaf ca. 25,- euro
Een kunststof pallet voor meermalig gebruik kost ongeveer 25,- euro. De pallet heeft een levensduur van circa 10 jaar.
Vanaf ca. 15,- euro
Een houten pallet is leverbaar vanaf ongeveer 15,- euro. De levensduur van een houten pallet is echter veel korter dan van een kunststof pallet.
Gewicht 12-25 kg tarragewicht
Kunststof pallets zijn lichter dan houten pallets. Het gewicht van een kunststof pallet blijft in alle omstandigheden gelijk, omdat het kunststofmateriaal geen vocht opneemt.
20-26 kg eigen gewicht
Houten pallets zijn zwaarder dan kunststof pallets. Houten pallets hebben bovendien geen vast tarragewicht, omdat ze vocht opnemen.
Export Zonder IPPC merkteken inzetbaar
Kunststof exportpallets voldoen aan de strenge exportvoorwaarden voor landen als de VS, China, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.
IPPC merkteken tegen meerprijs
Houten exportpallets moeten worden behandeld, getest en gemarkeerd volgens de ISPM 15 eisen. Dit zorgt voor extra kosten en bureaucratie.
Onderhoud Geen onderhoud nodig
Een kunststof pallet hoeft niet onderhouden te worden, omdat het kunststofmateriaal robuust en splintervrij is.
Onderhoud is noodzakelijk
Een houten pallet splintert. Ze veranderen ook van vorm door de zwaarte van de belading en de opname van vocht. Onderhoud is daarom nodig.
Materiaalstroom Optimaal voor geautomatiseerde transportsystemen
De kunststof pallet is de ideale ladingdrager voor geautomatiseerde transportsystemen. Dankzij de vaste vorm zijn er nauwelijks foutmeldingen bij gebruik van kunststof pallets.
Bron van fouten in een geautomatiseerd transportsysteem
De houten pallet zorgt vaak voor problemen en foutmeldingen in een geautomatiseerd transportsysteem. De palletvoeten kunnen verdraaien en veroorzaken zo storingen in de materiaalstroom.
Gezondheid Laag risico op letsel
Kunststof pallets zijn zeer robuust en splinteren niet. Ze hebben een laag gewicht en zijn daardoor met de handling minder belastend voor de rug.
Hoger risico op letsel
Houten pallets splinteren en bevatten coilnailers, ook wel spijkers of nagels, die lichamelijk letsel kunnen veroorzaken.
Personalisering Kleur en belastbaarheid aanpasbaar
Kunststof pallets kunnen in de productie voorzien worden van extra’s. UV-bestendigheid, temperatuurbestendigheid, laadvermogen en kleur kunnen op verzoek gewijzigd worden. Kunststof pallets kunnen ook bedrukt worden.
Alleen logobedrukking mogelijk
Het kleuren van houten pallets komt in de praktijk weinig voor. Een houten pallet kan wel gemankeerd worden met een logo.
Duurzaamheid Duurzaam
Kunststof pallets zijn stevig en stabiel en hoeven zelden vervangen te worden. Ze zijn lichter dan houten pallets en hebben daardoor een gunstig effect op de transportkosten. Kunststof pallets worden vaak gemaakt van gerecycled materiaal. Een kunststof pallet is tot 80% recyclebaar.
Van korte duur
Een houten pallet is minder robuust dan een kunststof pallet en moet daardoor vaker vervangen worden. Ook is een houten pallet zwaarder, waardoor de transportkosten bij vervoer op houten pallets hoger zijn. Het houtmateriaal is echter wel gemakkelijker en goedkoper verkrijgbaar.

Kunststof pallets: uitvoeringen, maatwerk en advies

Kunststof pallets zijn in vele uitvoeringen leverbaar en worden ook op maat gemaakt. Bekijk de mogelijkheden op onze website of bestel direct de meest gebruikte kunststof pallets online in de Transoplastshop. De kunststof pallets worden binnen drie werkdagen geleverd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s