Verse kruiden uit eigen kruidentuin

Als het om de smaak gaat is de keuze snel gemaakt. De smaak van verse kruiden is veel intenser dan de gedroogde variant. Het droogproces geeft de kruiden vaak een muffe smaak. Verse kruiden kun je kopen, maar zelf kweken is leuker én voordeliger. In je keuken kun je het hele jaar door kruidenplantjes houden. Wil je liever een kruidentuin buiten, dan is het voorjaar hét moment om te zaaien.

Wanneer peterselie zaaien?

Vanaf april en mei kun je al veel kruiden zaaien, zoals bladpeterselie, rozemarijn, tijm, koriander en dille. Op deze zaaikalender staan de ideale zaai- en oogsttijden van kruidenplantjes. Kruiden zijn een dankbaar gewas om zelf te kweken. Een moestuinbak maken is eenvoudig en met een beetje hulp van zon, water en meststof groeien de kruidenplantjes razendsnel. Soms zo snel dat ze overwoekeren en andere gewassen verdringen. Dit kun je slim oplossen door de kruiden te zaaien in losse potten of kratten, en niet bij andere groenten te plaatsen. Zo’n losse moestuinbak kun je bovendien makkelijk verplaatsen, bijvoorbeeld wanneer je de kruidenplantjes bij vorst binnen wilt zetten.

DIY moestuinbak maken

Voor een kruidentuin heb je geen lap grond nodig. Maak zelf een mini moestuin om biologische groente en kruiden te kweken. Pinterest barst van de ideeën: groenten en kruiden in potjes en pannetjes, in zakken, bakken en kratten, horizontaal, verticaal of op de kop hangend. Zo kun je in iedere tuin, terras of balkon een moestuin aanleggen. Bijvoorbeeld met kunststof kratten. Hiermee kun je eenvoudig een verplaatsbare moestuin op hoogte maken. Een moestuin in kratten heeft een goede afwatering voor overtollig (regen)water en laat zelfs op verharde ondergronden gewassen groeien. Fijne bijkomstigheid: met een moestuin op hoogte heb je veel minder last van slakken! Zelf een moestuin van stapelkratten maken? Bekijk ons DIY stappenplan. Deze stapelkratten zijn online met korte levertijd te bestellen.

Kruidentuin in kratten

Een moestuinbak aanleggen is simpel. Plaats potgrond in een bak met afwatering, verspreid hierin de kruidenzaadjes, strooi er een laagje potgrond overheen plus wat water en klaar ben je. Zonlicht, water en meststof doen de rest. Gebruik je kunststof kratten voor jouw mini moestuin? Plaats dan eerst worteldoek of karton tegen de binnenwanden van de krat, voordat je de potgrond toevoegt. Het aanleggen van een moestuin in kratten staat stap voor stap omschreven in ons blog. De stapelkratten hebben een bodemmaat van 60 x 40 cm; dit is handig wanneer je de kratten op een europallet wilt plaatsen. Er passen precies vier geperforeerde moestuinbakken op een europallet. De kratten zijn er in verschillende hoogtes van 10 tot 42 cm. Je kunt dus zelf de hoogte van de moestuin bepalen.

Kruiden zaaien of planten?

Na het zaaien is het wachten op de oogst. Wil je liever direct een volle moestuin, plaats dan volgroeide kruidenplanten in je kruidentuin. Je koopt dan een kruidenplant in plaats van kruidenzaden. Verpoot de kruidenplant thuis direct in voedingsrijke grond, geef hem regelmatig lauwwarm water en tweewekelijks meststof, zodat hij op eigen kracht kan doorgroeien.

Kruiden zijn ongediertebestrijders

Een groot voordeel van een kruidentuin: de sterk geurende kruiden houden insecten uit je groente moestuin. Zo heeft de beruchte bladluis een hekel aan de geur van lavendel, bonenkruid en dille, houden munt en peterselie mieren op afstand, en zijn vliegende insecten geen fan van basilicum. De Boomdokter heeft meer slimme tips om op een natuurlijke manier ongedierte te weren uit je moestuin. Maak bijvoorbeeld zelf een bestrijdingsmiddel van knoflook tegen bladluis of plaats een lieveheersbeestkastje; voor lieveheersbeestjes is de bladluis namelijk een heerlijk maaltje.

Aan de slag!

Of je nu kiest voor binnen kweken of een kruidentuin buiten, al dan niet in plastic kratten – de mogelijkheden zijn eindeloos en beginnen is makkelijk. Met zon, water en aandacht gaat ’t je zeker lukken. Veel moestuinierplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s