Afval scheiden – we kunnen nóg beter!

De wereldwijde verbranding van restafval veroorzaakt jaarlijks miljoenen tonnen CO2 uitstoot. Dit kan gereduceerd worden. Betere recycling helpt al. Als wij ons afval (nog) grondiger scheiden, blijven er meer materialen over die hergebruikt kunnen worden. Het recyclebare afval neemt toe, terwijl het aandeel restafval kleiner wordt. Dat is winst, want minder restafval betekent minder afvalverbranding en dus minder CO2 uitstoot. Wanneer de afvalscheiding matig is, kan het zo gebeuren dat het ingezamelde afval afgekeurd wordt. Zo kan restafval een vracht groente, fruit en tuinafval (GFT) vervuilen, waardoor het eindigt in de verbrandingsoven in plaats van op de composthoop. Ook tijdens het sorteerproces kan niet-huishoudelijk afval zoals kapotte tuinstoelen een storing veroorzaken en de machines lange tijd stil leggen. Betere afvalscheiding zorgt voor betere recycling.

Afval scheiden – hoe staan we ervoor?

Als het om het inzamelen en recyclen van kunststof afval gaat behoort Nederland samen met Duitsland tot de beste jongetjes van de klas. Sinds 2010 zamelen we massaal ons plastic huis, tuin en keuken afval in. Huishoudelijk afval scheiden doen we natuurlijk al langer. Glas, papier en karton, textiel, GFT, elektrische apparaten – overal hebben we een aparte afvalcontainer of inzamelbak voor.

Gemiddeld gooien we in België 412 kilo afval per persoon per jaar weg. Een groot deel hiervan is restafval. Restafval wordt niet gerecycled, maar verbrand in één van de vijftien afvalverbrandingsinstallaties (AVI’s) die ons land telt. Het afvalbeheer heeft de hoogste CO2-intensiteit; op plek twee en drie staan de aardolie-industrie en de elektriciteitsbedrijven. Het verbranden van restafval levert energie op waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Een deel van de asresten wordt hergebruikt bij de aanleg van wegen. Het recyclebare afval is daarentegen een waardevolle grondstof voor nieuwe producten. GFT wordt gecomposteerd en verwerkt tot voedingsrijke grond voor in de tuin en land- en tuinbouw. Van oud papier en karton worden nieuwe papier- en kartonproducten gemaakt. Versleten kleding krijgt een tweede leven als grondstof voor dekens, isolatiemateriaal en nieuwe kleding.

80% van ons afval kán gescheiden worden – intussen doen we zo’n 55%. Afvalscheiding kan dus met zo’n 25% verbeterd worden. Waarom doen we dat niet?

Afvalscheiding – waarom lukt ’t ons (nog) niet zo goed?

Dit is er aan de hand. Veel van ons afval verdwijnt in de verkeerde vuilcontainer. Vaak onbewust en onbedoeld. Het heeft tot gevolg dat recyclebare materialen terecht komen bij het restafval. Hierdoor worden materialen die gerecycled en hergebruikt kunnen worden, toch verbrand. Zonde. Maar ook begrijpelijk dat ’t gebeurt; want weet jij precies wat in welke afvalbak moet? Een afvalscheidingswijzer biedt hulp. Bij deze handige tool kun je eenvoudig checken in welke container het afval gaat. Zo gaan gebruikte theezakjes en koffiepads bij het restafval en niet bij het groenafval. Lege chipszakken zijn vanwege het aluminium laagje ongeschikt voor plasticrecycling en mogen ook bij het restafval. Wanneer je twijfelt bij het scheiden van je afval, biedt de afvalscheidingswijzer je direct tekst en uitleg. Daarnaast kun je de kans op vergissingen verkleinen door te werken met gekleurde afvalcontainers en vuilnisbakken: een groene container voor GFT, een blauwe voor papier en een grijze voor het restafval. Afvalcontainers zijn er in verschillende maten, vormen en kleuren. Welke uitvoering is geschikt voor jouw toepassing? Deze tips helpen je bij het kiezen van de juiste afvalcontainer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s